Zestawy browarnicze Bulldog - nasza filozofia

home brew beer

Pierwszy 4-ro kilogramowy zestaw do robienia piwa na rynku.

Kiedy rozpoczęliśmy rozwijanie nowych zestawów piwa Bulldog Brews, zastosowaliśmy się do prostej zasady. Zestawy te powinny zawierać najlepsze surowe materialy dostępne na rynku biorąc rówież pod uwagę kwestię kosztów. Zwróciliśmy uwagę na to, aby zawierały one jak najwięcej naturalnego słodu. Stara wersja "Premium" zwykle zawierała 3 kg, jakkolwiek istnieje kilka wersji zawierających nawet do 3.6 kg.

Przy 3kg drożdże piwne często mają problem, aby dobrze przeprowadzić fermentację w dodatku producenci stosują niskiej jakości szczepy drożdży przeznaczonych to zrobienia jakiejkolwiek fermentacji, aczkolwiek niezawsze kompletnej. W przypadku skarg producenci mogą zastosować wymówkę że drożdze działają. Piwo wyprodukowane jest niskiej jakości i kiepskie w smaku. Zrobienie dobrego piwa przy 4 kilogramach jest trudne ponieważ fermentacja może sie zakończyć przedwcześnie i poprostu może nie działać dobrze. My opanowaliśmy technologie warzenia piwa do perfekcji, odrzucając drożdże najgorszych i tanich gatunków.

Amerykańskie zestawy do robienia piwa na rynku

Naszym ostatnim dodatkiem do gamy produktów jest Evil Dog Double IPA (7.1%) oraz Four Finger Jack American Pale Ale (4.6%), oba zawierają świetny amerykański chmiel, który dostarcza niepowtarzalny smak i zapach. Produkt ten jest totalną nowością w kwestii warzenia piwa oraz współtworzy amerykańską rewolucję w przemyśle browarniczym. Oba te zestawy zawierają najnowszej generacji drożdże browarnicze, które do teraz nigdy wcześniej nie były dostępne w zestawach do produkcji piwa.

My jako pierwsi zdecydowaliśmy się używać prawdziwych odmian drożdży. Teraz są one szeroko dostępne i używane przez piwowarów którzy mogą wyprodukować naprawde dobre piwo. Drożdże innych marek są dość drogie więc nie są ogólnie dostępne, a niektórzy próbuja poprawić standard piwa poprzez zamianę drożdży na coś innego.

Nasze zestawy Bulldog Brews, zawierają szczepy drożdży wysokiej jakości, zoptimizowane dla każdego rodzaju piwa. Zastosowaliśmy nawet w dwóch przypadkach specjalne odmiany szczepów niedostępnych powszechnie na rynku. Zaletą tych szczepów jest to, że można z nich wyprodukować fantastyczne piwo. Szczepy te mogą wymagać dłuższej fermentacji niż te odmiany, które są dostępne w wersjach szybszych i tańszych. Proszę zwrócic uwagę na instrukcję zawartą na opakowaniu naszych zestawów, które się róznią często w zależności od typu piwa. Proszę z uwagą przestrzegać informacji tam zawartych dopóki nienabędzie się doświadczenia w operowaniu tymi nowymi rodzajami szczepów zawartych w naszych zestawach. W kwestii odmian szczepów możemy również wspomnieć o “Warm Lager Strain” czyli w potocznym tumaczeniu o szczepach ciepłego piwa, które produkują bardzo dobrą odmianę piwa lager w pokojowej temperaturze. Ten rodzaj drożdży używany jest wraz z innymi wyspecjalizowanymi szczepami w zestawach Bulldog. Planujemy również wypuszczenie w najbliższej przyszłości innych szczepów drożdzy browarniczych jako indywidualne produkty.

Biorąc ekstrakt słodu 4-ro kilogramowego na zestaw 23 litrowy również wykazało kilka trudnych problemów związancyh z fermentacją. Niektórych ekstraktów słodu po prostu nie można używać. Dzięki starannej selekcji mieszanek ekstraktów i  silnie oddziaływujących szczepów drożdży, w końcu okazało się, że fermentacja będzie działać w naszych ekstremalnie dobrych zestawach.

Odmiany chmielu do wykończenia w zestawach domowych.

W zakresie Bulldog Brews wypróbowaliśmy wszystko, min świeży chmiel, olejki eteryczne, i granulat ,aby osiągnąć dodatkowy świeży smak chmielu i aromat naszych piw. W końcu wybraliśmy chmiel w postaci właśnie granulatu głównie ze względu na prostotę w ich wykorzystywaniu. Wyniki były podobne dla różnych rodzajów dodatków chmielu.

W tym celu zastosowaliśmy technologie "teabag" czyli - herbaty w torebce - dzieki której nie trzeba się przejmować że granulat się rozsypie. Dzięki tej technice, używanie granulatu chmielowego jest bardzo proste, tak proste jak zaparzenie herbatki. Poprostu trzeba zamoczyć “teabag” torebkę z granulatem w kubku wrzącej wody na 10 minut, potem dodać do zestawu browarniczego podczas procesu fermentacji. Proste. W naszych instrukcjach rekomendujemy dodanie tego naparu dnia 4, czyli w połowie procesu fermentacji. Dajemy także użytkownikowi wybór opcji, żeby zmniejszyć lub zwiększyć poziom aromatu chmielowego dodając napar na początku fermentacji (mniej aromatu), lub na końcu, tuż przed butelkowaniem (więcej aromatu).

W naszych zestawach, używamy większych torebek (a właściwie dwie, nie mogliśmy zmieścić tak wiele chmielu do jednej torebki) w celu osiągnięcia silniejszego aromatu chmielowego. Można też dodać granulat chmielowy bardzo późno 1-2 dni przed butelkowaniem, w celu osiągnięcia pełnego poziomu aromatu.

Granulat chmielowy normalnie nie powinien dodać goryczy, gdyż my już "nachmieliliśmy" ekstrakty do preferowanego poziomu dla każdego rodzaju. Naszym celem jest tutaj, aby dodać świeżo chmielowy zapach, który sam nie jest wstanie się przedostać z ekstraktu słodowego.

Czy 4-ro kilogramowy zestaw słodu piwnego jest naprawdę lepszy niż 3 kilogramowy zestaw?

Istnieje powszechnie w obiegu świadomość że ponad 3 kilogramowe ekstrakty słodowe na aktualne 23L produkcji moga być nie zawsze efektywne. Nie jest to do końca prawdą. Wiąże się to w znacznym stopniu z tym jakiego rzeczywiście ekstraktu słodowego używamy. Z niewłaściwym ekstraktem na pewno nie dostanie się lepszej jakości powyżej 3 kg. Dowód na to jest w naszych zestawach, gdzie przygotowalismy tylko odpowiednie rodzaje ekstraktu. Proszę spróbować naszego Triple Tykes Special Export Ale aby się przekonać!

Dodawanie cukru do zestawów piwa

Z domowymi zestawami piwowarskimi, istnieje problem z kolorem. Słód, gdy zostanie wydobyty zbyt wcześnie, staje się ciemniejszy niż z oryginalnej brzeczki. Kolor piwa może być zbyt ciemny, nawet przy użyciu świeżego ekstraktu, nie mówiąc, jak to będzie wyglądało po upływie 6 miesięcy lub więcej od wyprodukowania.

Tak więc dla najlżejszych zestawów piwowarskich Bulldog, zostawiliśmy ekstrakt na poziomie 3kg i dodaliśmy cukier inwertowany, aby osiągnąć wyższy początek grawitacji i jednocześnie wyprodukować odpowiednie oraz świeże piwo. Uważamy, że cukier inwertowany, jest lepszy niż glukoza i znacznie lepszy niż zwykły cukier. Może jest on troche droższy i trudniejszy w używaniu ale jest najlepszy i dlatego zdecydowaliśmy się używać tego produktu w naszych zestawach Bulldog.