Chmiel

chmiel

Chmiel do piwa

Chmiel nie zawsze był filarem w produkcji piwa. Przed chmielem, browarnicy używali przeróżnych innych rzeczy aby wzbogacić smak trunku - wspomne o kilku jak wrzos czy piołun.

Chmiel jako produkt do produkcji piwa był uprawiany komercyjnie od wczesnego średniowiecza a wszystko zaczęło się w Niemczech. Pózniej rozprzestrzenił się na terenie Wielkiej Brytanii wraz z napływem flamandzkich kupców.

Granulat chmielowy w zestawach bulldog

Buldog posiada szeroką game interesujących granulatów chmielowych. Wszystkie nasze granulaty sa typu T90. Mamy natępujące typy opakowań:

  • 12 gram, pakowane w torebkach jak od herbaty zamknięte hermetycznie wśrodku wraz z barierą ochronną - woreczkiem foliowym opakowane w technologii atmosfery modyfikowanej przy użyciu azotu.
  • 100 gram, pakowane próżniowo wraz z użyciem azotu dla maksymalnej żywotności produktu. Gdy juz otworzysz paczkę, możesz potem wydusić powietrze i zamknąć torebkę. Można użyć ponownie później. Dla najlepszego zabezpieczenia używamy woreczków metalicznych dla ochrony przed tlenem.
  • 5-20 kg próżniowo pakowane, dla mikrobrowarów i innych dużych użytkowników.
Prosze zauważyć że to nie tylko próżnia chroni nasz chmiel, ale także azot który tworzy wewnetrzną atmosferę w woreczku. Najpierwsz wstrzykujemy azot potem opróżniamy go częściowo, tworząc odpowiednie zabezpieczenie. Ta metoda jest najlepsza w celu ochrony chmielu w torebce, niż tylko samo próżniowe pakowanie.

Amerykański chmiel

Amerykański chmiel daje wspomnienia rodzajów jak APA, IPA i DIPA. Jednym z bardziej popularnych typów Amerykańskiego chmielu jest Cascade, wynaleziony w latach 1950's który potem otworzył droge innym cytrusowym typom takim jak Centennial, Chinook i Simcoe.

Aromaty takie jak Citrus, sosna i tropikalne owoce dominują w Amerykańskich chmielach i z ich wysoka zawartością  kwasów alfa, dobrze nadaje się jako chmiel do zwiększania goryczki.

Angielski chmiel

Angielski chmiel czesto charakteryzuje się niska zawartością kwasów alfa i znane są z ich ziołowych, kwiecistych i owocowych smaków. Większość Angieskich typów świetnie nadaja sie do zwiększania goryczki oraz Porterów, Stout i Brown Ales. Mogą być także używane jako odpowiedniki w stosunku do Amerykańskich typów.

French hops

French hop types are not as many as the American or English types. As Alsace was once German, this is the most common place to find the French hops growing. One of the most popular is Strisselspalt, often used in Saison and other Belgian light beers.

Czech hops

Saaz is one of the most popular hops from the Czech Republic and indeed one of the most popular types from anywhere. This is one of the noble types. Czech hops are commonly used in lagers and Saaz is one of the hops used for the famous Pilsner Urquell.

Australian hops

In the southern hemisphere, hops grow mainly in Australia and New Zealand. Down under, hops have characteristics similar to the American varieties. Often high in alpha and often with aromas of pine and tropical fruit.

New Zealand hops

The New Zealand hops differ a little from the neighbours in Australia. NZ hops often gets a character of white wine. High alpha dominating here as well but there are also NZ versions of the European types.